سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بیا تو ج‍‍‍ـــوان،اسرارموفقیت،ازدواج
 
لینک های ویژه
لینک های ویژه
تست روانشناسی
ازدواج
مطالب جالب
ابراز احساسات یک ببر
تصویر شگفت انگیز ( حتما ببین )
تبلیغات اتوبوسی+عکس
پورشه پانرما علی دایی+عکس
تصاویـر عـاشقـانـه و رومـانتیـک
آموزش درست کردن سبزه عید نوروز
دکوراسیون منزل
مراحل درس خواندن+عکس
مطالب مفید خانه داری
برترین های وسایل الکترونیکی سال 2012
پراید سال
معرفی بزرگ ترین کارفرمایان در جهان
ویلایی در ایران که شبیه کاخ سفید است!
چک کردن تناسب وزن با قدتان
معرفی آرم خودرو ها و معانی آنها
10 نابغه برتر جهان را بشناسید
اسم شما به ژاپنی یعنی چه؟
اصول طلایی ست کردن لباس و نحوه انتخاب آن
خانواده ای که عکس خودشان را در اینترنت پخش کردند!! +18
خواص ازدواج برای دختر خانم ها!!+طنز
آب بازی دختران و پسران در پارک
نکته های جالب وخواندنی
قانـــون دانــــه
دوست دارم (I LOVE YOU)
ایرانیها در بهشت و جهنم
سنجابی که عکس خانوادگی را خراب کرد
بتکار جالب یک شهروند برای تحریم ایران خودرو
عکس فوق العاده زیبا از نزدیکترین نمای چشم انسان
تخت جمشید در میان شهرهای شگفتانگیز دنیا
ساختمان های عجیب در جهان
فلش جالب دیدنی
چند تمرین برای تقویت حافظه
چه چیزی فصلها را می سازد؟
روش تزئین اتاق کودک
عکس از نزدیکترین نمای چشم انسان
چند SMS جالب
اشعار طنز -حتما بخوانید
یه چیز خنده دار
زیباترین دختربچه سال از نظر گوگل
تبلیغات قدیمی و خاطره انگیز2
تبلیغات قدیمی و خاطره انگیز1
پل دو بعدی
چرا باید به ایران افتخار کنیم ؟
دانستنیهای بمب اتم
حجرالاسود چیست؟
ثانیه ها
کدام درست است
.
.
.

اجتناب از مشروبات به معنای آن است که در هر جانبی که خمر بودما در جانب دیگر باشیم و این مستلزم دوری گزیدن از خمر به همه‏شکل‏های آن است. از سوی دیگر، ظاهر امر به انجام کاری، واجب‏بودن آن است. و نتیجه وجوب اجتناب و پرهیز از خمر، نجس بودن‏این مایع است

  نجاست‏خمر و سایر مشروبات الکلی:
با آن چه در فصل پیش آمد ضرورت بحث از نجاست‏خمر و سایرمشروبات الکلی بدیهی به نظر می‏رسد، زیرا تمامی فقیهانی که درطهارت الکل تردید کرده‏اند دلیلی جز نجاست‏خمر و سایر مسکرات‏ندارند. به نظر آنان الکل، ماده اصلی مست کننده‏ها را تشکیل می‏دهدبه ویژه الکل تخمیری که از تقطیر بخارات شراب به دست می‏آید. (1) .
بدین ترتیب نجاست الکل پایه در نجاست‏خمر و سایر مسکرات‏دارد، بدون آن که بخواهیم از طریق سرایت دادن حکم یک موضوع‏به موضوع دیگر مرتکب قیاسی شویم که در مذهب امامیه مطرودقلمداد شده است.
بنابراین ابتدا باید دید آیا خمر از نجاسات است‏یا خیر؟ و برفرض‏که خمر، عین نجس باشد، آیا سایر مشروبات الکلی نیز حکم خمر رادارند یا نه؟ بدین‏گونه مطالب این فصل در دو گفتار ارائه می‏گردد:گفتار نخست، جاست‏خمر و گفتار دوم، نجاست‏سایر مسکرات.
گفتار نخست - نجاست‏خمر
حرمت نوشیدن خمر هم اکنون از احکام ضروری اسلام شمرده‏می‏شود. ولی نجاست‏خمر بسان حرمت آن از ضروریات نیست، هرچند مشهور میان فقهان امامیه بلکه تمامی مذاهب اسلامی است.
فقیهانی از هر دو گروه (امامیه و اهل‏سنت) بوده‏اند که حرمت‏نوشیدن خمر را قطعی دانسته ولی در نجاست آن تردید کرده‏اند.منشا تردید، اشکال در ادله نجاست و هم چنین وجود دلیل روایی‏برطهارت آن بوده است.
از این رو به جاست ابتدا ادله دو طرف را بررسی کرده و آن گاه به‏ارزیابی دلایل بپردازیم.
1 - دلایل نظریه نجاست‏خمر و ارزیابی آن‏ها
برای اثبات نجاست‏خمر به دلایل گوناگون استدلال شده که می‏توان‏آن‏ها را در سه دسته ارائه داد: اجماع، قرآن، سنت.
الف) اجماع
یکی از دلایلی که معمولا برای اثبات نجاست‏خمر مطرح می‏شود،اجماع است. صاحب جواهر از کسانی است که بر روی این دلیل‏تاکید می‏ورزد. (2) بدیهی است‏به دست آوردن اجماع در زمان صاحب‏جواهر بسیار مشکل بلکه غیر ممکن است. بنابراین باید دید در میان‏پیشینیان، چه کسانی ادعای اجماع کرده‏اند؟

1- امامیه: اولین فقیهانی که سخن از اتفاق فقها در مسئله نجاست‏خمر به میان آورده‏اند یکی سید مرتضی است که می‏گوید: میان‏مسلمانان خلافی در این مسئله نیست مگر افراد نادری که اعتباری به‏قول آنان نمی‏باشد. (3) هم چنین سید ابوالمکارم بن زهره در کتاب‏«غنیه‏» در مورد مسئله نجاست‏خمر، ادعای نبود خلاف در میان‏فقیهان امامیه می‏نماید. (4) پس از آنان شیخ طوسی و آن گاه ابن ادریس‏و بعد از او فقیهان دوره‏های بعد، هر یک همین ادعا را تکرارکرده‏اند. (5) .

2 - اهل سنت: فقیهان اهل سنت هم چون ابن قدامه حنبلی، قاضی‏ابن عربی مالکی، ابن حجر عسقلانی و غیر این ها ادعای اجماع وعدم خلاف در میان «اهل علم‏»در خصوص نجاست‏خمر نموده‏اند. (6) و بسیاری دیگر از آنان بدون آن که نقل اجماع کنند، فتوا به نجاست‏خمر داده‏اند; از آن جمله‏اند: ابو حامد غزالی، قاضی ابوبکر مسعودکاسانی، شیرازی صاحب المهذب و غیر این ها. (7) .
نقد دلیل: با مراجعه به سخن فقیهانی که ادعای اجماع کرده‏اند، درمی‏یابیم که خود آنان نیز معترف به وجود مخالف یا مخالفینی درمیان فقها بوده‏اند لکن اعتنایی به مخالفت آنان نکرده‏اند; مثلاسیدمرتضی که ادعای نبود خلاف در میان مسلمین می‏کند، افرادنادری را که اعتباری به قول آنان نیست، استثنا می‏نماید.
و یا نووی از فقیهان عامه، پس از ادعای اجماع، فقهای معروفی‏چون ربیعة (استاد مالک‏بن انس) و داود را استثنا می‏کند. (8) قرطبی نیزدر تفسیر خود در ذیل آیه تحریم خمر، کسانی چون ربیعه، لیث‏بن‏سعد و مزنی (فقیه شافعی) و بعضی از متاخرین را از جمله فقهایی‏می‏داند که خمر را پاک و نوشیدن آن را حرام دانسته‏اند. (9) .

علاوه بر این ها، اجماع از دیدگاه امامیه به‏لحاظ کاشف‏بودن‏ازرای امام معصوم می‏تواند دلیل اثبات حکم قرارگیرد. و باوجود مخالفینی هم چون شیخ صدوق و ابوعلی‏بن ابی عقیل ازپیشینیان و محقق اردبیلی از متاخران، کاشف بودن اجماع مزبوردچار تزلزل می‏گردد.
شیخ صدوق در ابتدای کتاب «من لا یحضره الفقیه‏» اعلام می‏داردکه تنها روایاتی را که در نظر او مستند فتوا و دلیل اثبات حکم است درکتاب مزبور نقل می‏کند. (10) آن گاه در همین کتاب وقتی شرایط لباس‏نمازگزار را بیان می‏کند تنها به روایتی که نماز در لباس آلوده به خمر راتجویز کرده اکتفا می‏کند. (11) و در کتاب «علل الشرایع‏» نیز گویا حکم‏مزبور را مفروض گرفته و علت آن را از روایات بیان می‏دارد. (12) .
بلی، در کتاب مقنع که مجموعه فتاوای صدوق است، به صورت‏متعارض سخن گفته است. ابتدا در باب حدود می‏گوید: نماز درلباسی که خمر به آن رسیده صحیح است، زیرا خداوند نوشیدن آن راحرام کرده نه نماز خواندن در لباس مزبور را. ولی در باب لباس‏نمازگزار خلاف آن را می‏گوید. (13) .
وانگهی محقق حلی به هنگام طرح مسئله در همان ابتدا می‏گوید:«در نجاست‏خمر اختلاف است‏». (14) اگر مسئله مورد اجماع بود، هرگزآن را چنین طرح نمی‏کرد.

هم او در کتاب «معتبر» در تمامی ادله تردید کرده در نهایت،نجاست‏خمر را از باب احتیاط در دین می‏پذیرد. (15) .
از همه این ها گذشته، در بحث‏های مربوطه در علم اصول ثابت‏شده که اجماع در جایی می‏تواند دلیل اثبات حکم قرار گیرد که دلیل‏فقیهانی که اجماع را به وجود آورده‏اند، معلوم و یا محتمل نباشد. درغیر این صورت اجماع را نمی‏توان یک دلیل مستقل به حساب آورد.این در حالی است که در مسئله مورد بحث، دلیل فقها بر نجاست‏خمر به تصریح خود آنان، آیه قرآن و یا روایات می‏باشد. بدین‏ترتیب، اجماع نمی‏تواند به عنوان یک دلیل براثبات نجاست‏خمر به‏حساب آید.
ب) کتاب مجید
خداوند، حرام بودن خمر را به صورت تدریجی در ضمن آیات قرآن‏بیان نمود. ابتدا آیه 67 سوره نحل، بعد آیه 219 سوره بقره، سپس آیه‏43 سوره نساء و بالاخره‏آیه 90 سوره مائده در زمینه نوشیدن خمرنازل شده است. در آیه اخیر چنین می‏خوانیم: «ای مؤمنان شراب وقمار و انصاب (بتان) و ازلام (تیرهای مخصوص تفال) پلید و عمل‏شیطانی است. از آن پرهیز کنید تا رستگار شوید». (16) .
استدلال به آیه مزبور بر دو نکته استوار است: اول این‏که واژه‏«رجس‏» مترادف با نجاست است و یا حداقل به معنای پلیدی است‏که شامل نجاست ظاهری و شرعی می‏باشد.
دوم آن که اجتناب به معنای آن است که در هر جانبی که خمر بودما در جانب دیگر باشیم و این مستلزم دوری گزیدن از خمر به همه‏شکل‏های آن است. از سوی دیگر، ظاهر امر به انجام کاری، واجب‏بودن آن است. و نتیجه وجوب اجتناب و پرهیز از خمر، نجس بودن‏این مایع است. (17) . 
بدین ترتیب از دو طریق می‏توان به آیه 90 سوره مائده برای اثبات‏نجاست‏خمر استدلال کرد. در عین حال این استدلال با چندین‏اشکال مواجه است:
1 - در خود آیه، واژه «رجس‏» را تفسیر کرده که عمل شیطانی‏است، پس باید به تناسب آن، موضوع یا مبتدا نیز یک «عمل‏» باشد;مثلا «شرب‏» خمر و نوشیدن آن یک عمل شیطانی و پلید است چنان‏که پرستش بت‏ها و به کارگیری ازلام (تیرهای مخصوص تفال) است‏که کار شیطانی می‏باشد. 

بدیهی است «عمل‏» اگر پلیدی داشته باشد، پلیدی معنوی‏خواهد بود و نجاست اعتباری شرعی نمی‏توان برای آن تصور کرد. (18) .

مگر این که «عمل شیطان‏» را به معنای نتیجه عمل شیطان بگیریم;یعنی خمر و آلات قمار و ... ساخته و پرداخته دست‏شیطان است. دراین صورت «رجس‏» می‏تواند شامل ناپاکی ظاهری و شرعی نیز باشد.ولی این توجیه، برخلاف ظاهر آیه و دور از سیاق آن است.

2 - کلمه «رجس‏» باید دارای معنایی باشد که بر تمامی مواردمذکور در آیه منطبق شود. در حالی که اگر آن را به معنای نجاست‏شرعی بگیریم، قابل انطباق بر آلات قمار و انصاب و ازلام نیست چراکه عین این اشیا قطعا نجس نمی‏باشد.

3 - بر فرض، واژه «رجس‏» هم اکنون در معنای قذارت و نجاست‏شرعی هم به کار رود، معلوم نیست در زمان نزول آیه، در آن معناکاربردی داشته است. البته در برخی روایات، کلمه رجس در معنای‏نجاست‏شرعی به کار رفته; مثلا در مورد سگ می‏گوید:«رجس‏نجس‏» (19) و در مورد خمر گفته است: «لا تصل فیه فانه رجس‏» (20) ولی‏صرف استعمال با قرینه در یکی دو مورد، معنای حقیقی این واژه رااثبات نمی‏کند و لذا گفته‏اند استعمال اعم از حقیقت است.

برخی از فقیهان عامه برای نجاست‏خمر به آیه 21 سوره «انسان‏»استدلال کرده‏اند. در این آیه از ویژگی‏های نوشیدنی آخرت، پاک‏بودن آن دانسته شده‏است: «و سقاهم ربهم شرابا طهورا» گفته‏اند: اگرشراب دنیا پاک بود، دلیلی نداشت که برمؤمنان منت گذاشته و شراب‏آخرت را پاک اعلام کند. (21) .

پاسخ به این نیز روشن است، زیرا ممکن است طهارت معنوی،مقصود باشد; یعنی آن پلیدی که شراب دنیا داشته و عمل شیطان‏بوده‏است، شراب آخرت چنین نیست. به علاوه احتمال می‏رودطهارت به معنای پاکی از نجاست عارضی باشد. چنان که برخی‏احتمال داده‏اند «طهور» به معنای پاک کننده درون آدمی باشد. (22) .


[ دوشنبه 86/5/22 ] [ 11:23 عصر ] [ مهدی ] [ دلنوشته () ]
.: Weblog Themes By farshadpour@usa.com :.

درباره وبلاگ

از اینکه در کنارم هستی بسیار شادم ، بودنت به من کمک میکند که دریابم دنیا چقدر زیباست.
روانشناسی
دانستنیهای پزشکی
10 ماده غذایی برای تقویت هوش
ورزشی برای تقویت مغزولاغری
بهترین رژیم غذایی برای پوست شما
غذاهایی که نباید با هم خورده شوند
دانستنی جالب درمورد محدودیت های بدن ما
15 خوراکی افزایش دهنده طول عمر
تصاویر متحرک از ورزش های مناسب صبحگاهی
علت خونریزی مکرر بینی
8 مادهی مغذی برای خوش اندامی
شادابی پوست با عسل
چهار نکته در مورد دندانها
تغذیه در سرما خوردگی
تغذیه در دوران شیردهی
نکاتی درباره طبخ غذا
دشمنان پوست
بیماری MS ، بیماری سیستم اعصاب مرکزی
12 روش ساده براى تقویت مغز
تأثیر اعجاب انگیز انجیر و زیتون در بدن
ترتیب حرکات ورزشی
6 نوع غذا برای حفظ جوانی
استخوان‌ها به چه نیاز دارند؟
عسل معجزه علم تغذیه
آیا شما هم نفخ شکم دارید
خواص غذایی و سلامتی کاهو
5 راه براى از بین بردن خستگى
تأثیر مثبت برخی ورزشها بر رشد استخوان
پنج توصیه غذایی برای افزایش هوش
نفس کشیدن را یاد بگیرید
پوستی سالم برای همه
با کمردرد خداحافظی کنیم
10 ماده غذایی مناسب
خودسرانه به کسی دارو ندهید
تغذیه مناسب؛ کلید زیبایی موها
.
.
.
.
.