الکل تقریبا در 78 درجه سانتیگراد میجوشد. در حالی که آببرای جوشیدن باید به دمای صد درجه برسد. از این تفاوت نقطهجوش استفاده کرده مایع الکلی را که همان خمر است در دیگهاییریخته و حرارت میدهند. الکل که نقطه جوش پایینتری داردسریعتر بخار میشود. بخار به دست آمده را از لولهای که اطراف آن راهوای سرد پوشانده عبور میدهند و به حالت مایع در میآورند.
از دیدگاه متخصصین اعصاب و روان، الکل، عالیترین اعمالتوقفی را فلج میکند و انسان را به سیرت و منش عاری از ملکاتاخلاقی و بری از دانش و بینش سوق میدهد. استعمال الکل موجبدگرگونی در شخصیت انسان میشود و انسان با شرم و حیا راافسارگسیخته و بیبندوبار مینماید.
عوارض مصرف الکل، غالبا منشا ارتکاب اعمال شنیع و ارتکابجرایم میگردد. طبق مطالعاتی که مؤسسات جرمشناسی به عملآوردهاند، اغلب جنایات جنسی و در حدود 70% جرایم ضرب وجرح و 80% قتلها، خود آزاری و دیگر آزاریها در اثر استعمالنوشابههای الکلی واقع میشوند. ازدیاد تصادفات وسایط نقلیه درکشورهایی که مجاز به نوشیدن الکل هستند براثر مستی رانندگانمزاحم است و روی همین اصل، استعمال مشروبات الکلی را اغلبقوانین ممنوع دانسته یا محدود نمودهاند. (13) .
در کشورهای سویس و فرانسه اگر میزان الکل در خون بیش از 5/0سانتیگرم در لیتر خون باشد، شخص مجاز به رانندگی نیست و تکرارکننده این جرایم از حق رانندگی برای شش ماه محروم میشود. دردانمارک این مقدار یک سانتیگرم و در انگلستان 8/0 میباشد. (14) .
اثرات سوء نوشیدن الکل منحصر در آن چه گفتیم نیست. الکل نهتنها اعتدال روانی و تنظیم حرکات و فعالیتهای انسان را مختلمیسازد بلکه آثار مخرب دیگری بر دستگاههای مختلف بدنمیگذارد; به عنوان نمونه، مصرف الکل، باعثسوءهاضمه واختلال دستگاه گوارش و کبد میشود، زیرا به علت جاذب الرطوبهبودن آن، آلبومینهای سلولهای کبد و معده را منعقد میکند. درنتیجه معده اسیدکلریدریک پس نمیدهد و سلولهای کبد حالتمومی شکل (تشمع کبدی) به خود میگیرند. (15) .
این است که اسلام با نوشیدن هر نوع مشروبات الکلی، خرید وفروش و هر نوع بهرهبرداری از آنها به شدت برخورد کرده است.خمر در آیات قرآنی، پلیدی و رفتار شیطانی تلقی گردیده، نوشیدنآن، گناه کبیره قلمداد و هم چون قمار بازی موجب برانگیختن بذرعداوت و دشمنی دانسته شده است. (16) .
براساس روایات اسلامی، کسی که خمر مینوشد، تا چهل روز،نماز او پذیرفته نمیشود. بلکه در تمامی ادیان الهی، هنگامی که کاملگشتهاند، تحریم خمر جزء برنامههای قطعی آنها بوده است. (17) نوشنده خمر در روز قیامتبا صورت سیاه و زبان بیرون آمده درحالی که آب دهان او بر سینهاش میریزد و فریاد العطش برمیآورد، محشور میگردد. کسی که جرعهای شراب بنوشد، روح ایمان از ویگرفته میشود و روح ناپاک و پست جایگزین آن میگردد. (18) .
متاسفانه هم اکنون در کشورهای لائیک و عمدتا در کشورهایغربی مقادیر زیادی الکل به صورت مشروبات الکلی مصرفمیشود. تنها در سال 1955 در فرانسه مطابق گزارش رسمی وزارتدارایی این کشور، تعداد 455054 مشروب فروشی دایر بود; یعنیبرای هر 86 نفر یک باب مشروب فروشی وجود داشته است.
این در حالی است که مصرف الکل سال به سال به طور مرتب دراین کشورها افزایش یافته است. هم اکنون دانشمندان کتابهایمتعددی درباره الکلیسم و مسائل کیفری و ناهنجاریهایاجتماعینوشتهاند. پروفسور سیگار در کتاب خود تحت عنوان«الکلیسم از گذرگاه اجتماعی» الکلیسم را یکی از مهمترین عللشکست فرانسه در جنگ دانسته و آکادمی علوم فرانسه، قطع نامهایبه همین مضمون در محکومیت مصرف نوشابههای الکلی صادرنموده است.
از لحاظ علم ژنیتک نیز، اکثر فرزندان افراد الکلی، مبتلا بهروانپریشانیهای شدید میگردند و به همان جهت، عقبماندگیهای مختلف شعوری در آنان ایجاد میشود. (19) .
3- کاربرد الکل
از الکل، به عنوان پرمصرفترین ماده شیمیایی در فرایند ساخت وسنتز، جدا سازی و تولید میتوان نام برد.
در صنعت، الکل را جهت تهیه لاک، ورنی و رنگهای انیلین ودواجات به کار میگیرند. الکل در آزمایشگاهها به عنوان سوختکاربرد دارد. ولی استفاده از آن به این منظور، به صرفه نیست.
الکلی که در صنعتبه کار گرفته میشود، از لحاظ ماهیت، هیچتفاوتی با الکل طبی ندارد و هر دو همان الکل اتیلیک یا اتانولمیباشند. منتها به دلایلی نظیر گرفتن مالیات از نوشابههای الکلی و یاجلوگیری از سوءاستفاده از آنها، کارخانجات تولید کننده الکل، موادسمی، بد بوکننده (هم چون متانول یا عرق چوب) و مواد رنگینکننده (هم چون پریدین) به آن میافزایند. (20) .
الکل بهترین حلال آلی است و لذا در آزمایشگاهها و صنایع داروسازی کاربرد بسیار زیادی دارد. در مواردی نیز الکل جهت محافظتاز رشد میکروبی در فرآوردههای دارویی، ساخت روکش قرصها، وضدعفونی کننده وستبه کار میرود. (21) .
در پزشکی نیز الکل جهت ضدعفونی کردن ابزارهای طبی و غیرهبه کار گرفته میشود. به علاوه قطعات تشریحی را به خوبی میتواندر الکل از گندیدن و عفونت محافظت نمود. هم چنین الکل درساختن ادکلنها و لوازم آرایشی نیز کاربرد فراوان دارد.
4 - روشهای تهیه الکل
الکل اتیلیک یا اتانول اولین ترکیب آلی است که انسان تهیه نموده است، چرا که قدمت صنعت الکل تقریبا به اندازه قدمتصنعتنان است.
الکل مورد بحث از راههای گوناگونی تهیه میشود که میتوانآنها را به دو روش کلی تقسیم نمود: روش طبیعی(تخمیر) و روشصنعتی. ذیلا این روشها را مورد مطالعه قرار میدهیم:
الف - روش تخمیر یا فرمانتاسیون (22)
در حقیقت پدیده تخمیر چیزی جز تجزیه قند نیست. نهایت قند بهصورتهای گوناگون در طبیعتیافت میشود:انگور،کشمش،خرما،جو،برنج، سیبزمینی، ذرت و مانند این ها به میزان زیادی قند در بردارند ولذا اینگونه مواد میتواند منابع اولیه جهت تهیه مایع الکلی باشد.
قارچ یا مخمرها موجوداتی هستند که قادرند به طریق بیهوازیرشد نمایند; یعنی در محیط واجد اکسیژن فراوان، مخمرها موادقندی را با تنفس هوازی به گاز کربنیک و آب تجزیه میکنند. و درغیاب اکسیژن، مواد قندی را تخمیر و گاز کربنیک و اتانول یا الکلاتیل تولید میکنند.
هم اکنون ثابتشده که تخمیر در واقع توسط یک آنزیم به نام«زیماز» که توسط سلولهای قارچ تولید شده عملی میگردد. اینآنزیمها یک نوع کاتالیزر آلی هستند که باعث اجرای عمل و سرعتآن شده ولی خود دخالت مستقیم نمیکنند. (23) .
نتیجه فرایند تخمیر، مایعی است که عمدتا محتوی آب و الکلاست که آن را خمر مینامیم. ولی مواد دیگری چون گلیسیرین واسیدسوکسینیک نیز به مقدار کم در آن یافت میشود. در کنار این هامادهای هم به نام روغن فوزل در نتیجه تخمیر به دست میآید. (24) .
به هر حال مایع به دست آمده درجه الکلی بسیار پایینی در حدتقریبی 18 درصد دارد. برای این که غلظت الکل در این مایع را که ازآن به درجه الکلی تعبیر میکنند، افزایش دهند، از فرایند تقطیر مجزا (25) استفاده میکنند. اساس این عمل، تفاوت دمای جوش الکل و آباست.
الکل تقریبا در 78 درجه سانتیگراد میجوشد. در حالی که آببرای جوشیدن باید به دمای صد درجه برسد. از این تفاوت نقطهجوش استفاده کرده مایع الکلی را که همان خمر است در دیگهاییریخته و حرارت میدهند. الکل که نقطه جوش پایینتری داردسریعتر بخار میشود. بخار به دست آمده را از لولهای که اطراف آن راهوای سرد پوشانده عبور میدهند و به حالت مایع در میآورند.
هر چه این عمل را - که «رکتیفیکاسیون» نامیده میشود - بیش ترتکرار کنند، الکل درجه خلوص بیش تری پیدا میکند به طوری کهبیش تر الکلهای کاربردی در صنایع مختلف دارای درجه خلوص96 میباشند. در حالی که مشروبات الکلی درجه الکلی بسیارپایینتری دارند;مثلا آبجو 4 الی 6 درصد، شراب 16 تا 20 درصد وعرق یا ویسکی تا 40 درصد در بردارنده ماده سکرآورالکل میباشند.
ب - روش صنعتی
مواد اولیه جهت تهیه الکل به روش صنعتی، از منابع طبیعی نظیرنفت، گاز طبیعی، ذغال سنگ و تودههای زیستی به دست میآید. اینمواد طی فرایندهای گوناگون و احیانا پیچیده به الکل تبدیلمیشوند. (26) در این فرایندها مادهای به نام استیلن (CH CH) درمجاورت جیوه با آب ترکیب شده و ماده دیگری به نام استالدئید یااتانال به دست میآید سپس ماده مزبور را با هیدروژن ترکیب و اتانولیا الکل اتیل به دست میآورند.
هم چنین ماده دیگری به نام اتیلن (CH2 CH2) را در مجاورتاسیدسولفوریک با آب ترکیب و از آن الکل اتیل تهیه میکنند. هر دوماده مزبور (اتیلن و استیلن) از فراوردههای نفتی میباشد. هم اکنونروش تخمیر در تهیه الکل کم تر مقرون به صرفه است و بیش تر الکلمورد نیاز صنایع به طریق شیمیایی و به کمک صنایع نفت تولیدمیگردد. ولی با اتمام ذخایر نفتی مسلما اهمیت تخمیر در ساختالکل به مراتب بیش تر خواهد بود.
پینوشتها:
1) دکتر ابوالحسن شیخ، شیمیآلی(ارگانیک)، ج 1 ، ص 114.
2) نام دیگر آن متانول استبا فرمول (CH3OH) یعنی یک اتم کربن، سه اتم هیدروژنو یک عامل هیدروکسیل.
3) دکتر ابوالحسن شیخ، همان، ص 124-125.
4) الکل نوع اول مانند اتانول که در آینده از آن مفصلبحثخواهیم کرد، و الکل نوعدوم مانند 2 - پروپانل یا ایزوپروپیل الکل، و الکل نوع سوم مثل: 2 - متیل - 2 -پروپانل یا ترسیوبوتیل الکل.
5) برای مطالعه بیش تر در زمینه انواع الکلهای و ساختمان شیمیایی آنها ر. ک: دکترابوالحسن شیخ، همان، ص 120 و ص 136.
6) Ethanol با فرمول شیمیایی (C2H5OH) یعنی دو اتم کربن، پنج هیدروژن و یکعامل هیدروکسیل.
7) در مبحث آتی و به هنگام بحث از روش تخمیر در تهیه الکل با این لفظ آشنا خواهیمشد.
8) دکتر ابوالحسن شیخ، شیمی آلی ، ج 1 ، ص 131.
9) جی. اچ. برن، مبانی فارماکولوژی، ترجمه دکتر مرتضی فرخ سیر و دکتر محمودبهزاد، ص 65.
10) دکتر ابوالحسن شیخ، شیمی آلی ، ج 1 ، ص 133.
11) پیترکوپر، مسمومیتبه وسیله داروهای شیمیایی، ترجمه دکتر مرتضی فرخ سیرودکتر محمد خوئی، ص 162.
12) دکتر ابوالحسن شیخ، شیمی آلی، ج 1 ، ص 133; دکتر اردوبادی، بررسیفرآوردههای الکل از نظر فقه اسلامی، ص 313) دکتر سعید حکمت، روانپزشکی کیفری، ص 142.
14) مقدار مزبور از طریق بوی دهان با وسایل خاصی قابل تشخیص است.
15) دکتر اردوبادی، بررسی فرآوردههای الکل از نظر فقه اسلامی، ص 74.
16) بقره(2) آیه 219; مائده(5) آیههای 90-91.
17) تحریم خمرو مذمت آن در جاهای مختلف تورات و انجیل آمده است. به عنواننمونه در تورات، سفرلاویان، باب دهم چنین آمدهاست: «و خداوند هارون را خطابکرده گفت: تو و پسرانتبا تو چون به خیمه اجتماع داخل شوید، شراب و مسکریننوشید مبادا بمیرید. این است فریضه ابدی در نسلهای شما.». در انجیل نیز در رساله اول پطرس رسول، باب چهارم، می گساری در کنار بتپرستیو فسق و فجور تحریم شده است.در متون اسلامی نیز چنین آمده است: «ما بعث الله نبیا قط الا و قد علم الله انه اذااکمل له دینه کان فیه تحریم الخمر، و لم تزل الخمر حراما». (وسائل ، ج 17، ص 237).
18) وسائل الشیعه، ج 17، ابواب اشربه محرمه، باب 1، حدیث 5، و باب 9 ، احادیث 1و 2 و 4 و 25; به روایات باب 11 و 12 نیز مراجعه شود.
19) دکتر سعید حکمت، روانپزشکی کیفری، ص 144; دیویدایبراهمس، روانشناسیکیفری، ترجمه دکتر پرویزصانعی، ص 196 و 275.
20) این عمل در اصطلاح علمی، تقلیب ماهیتیا denaturation نامیده میشود. تقطیر وتخلیص الکل تقلیبی بسیار مشکل میباشد.(دکتر ابوالحسن شیخ ، شیمی آلی، ج1،ص 134).
21) بحث تفصیلی از میزان ترکیب الکل در فرآوردههایی دارویی را به هنگام بحث فقهیاز طهارت و حلیت این گونه فرآوردهها مطالعه خواهیم کرد.
22) Fermentation به معنای جوشش یا غلیان از واژه لاتین Fermentatio گرفته شدهاست. به طور کلی تولید انرژی در موجود زنده به سه طریق صورت میگیرد: تخمیر،تنفس و فتوسنتز. سادهترین راه تولید انرژی، تخمیر میباشد. از نظر صنعتی مخمر Saccharomyces Cervisiae بیش ترین اهمیت را داراست و در تهیه الکل و هم چنیننان به خدمت گرفته میشود. برای مطالعه بیش تر در این زمینه ر. ک:
Encyclopedia Of Chemical Technology ق kirk - Othmer ق P: 352
23) دکتر ابوالحسن شیخ، شیمی آلی، ج 1 ، ص 127; پدیده تخمیر به صورت فرمولشیمیایی زیر نشان داده میشود:
2C2 H5 OH+2CO2 توسط مخمر زیماز C6 H12 O6 .
24) روغن فوزل که به مقدار زیاد در نتیجه فرایند تخمیر به دست میآید، نتیجه تخمیرالکلی نیستبلکه از مواد سفیده قارچها به وجود میآید.
25) Rectification