دانشمندان در حال بررسی فسیل ها در یکی از غارهای کشور کرواسی
بنا به گزارشات ارسالی از شهر لایپزیگ (Leipzig) آلمان، دو تیم تحقیقاتی متخصص DNA هفته گذشته اعلام نمودند که تاریخ جدایی بشر غارنشین از انسان مدرن را نیم میلیون سال قبل برآورد کرده اند.
محاسبات مورد نظر طی مطالعاتی که به منظور کشف ژن انسان های غارنشین انجام شده، بدست آمده است. درحقیقت غارنشین ها نسلی منقرض شده هستند که 150 سال پیش در نتیجه یافتن یک فسیل در معدنی در کشور آلمان برای اولین بار وجودشان به اثبات رسید. بر روی این فسیل تنها چند نقطه از بقایای سلول های این گونه از انسان ها یافت شد و دانشمندان برای انجام آزمایشات و تحقیقات چیزی بیش از این سلولها در اختیار نداشتند.
یک تیم تحقیقاتی به رهبری سوانته پابو (Svante Paabo) از انیستیتوی ماکس پلانک (Max Planck)، مرکز مطالعات انسان شناسی شهر لایپزیگ، با مقایسه DNA انسان مدرن، انسان غار نشین و شامپانزه، جدایی این گونه ها از یکدیگر را به 516 هزار سال قبل نسبت داد.
اعضای این تیم امیدوارند که طی دو سال آینده تحقیقاتشان بر روی این ژن ها را کامل کنند. نتیجه مطالعات اخیر گروه در روزنامه انگلیسی Nature به چاپ رسیده است.
کارشناسان اظهار داشته اند که نتایج اعلام شده توسط تیم پابو (Paabo) با گزارش دیگری که به طور هم زمان در روزنامه Science آمریکا منتشر شده و نتیجه مطالعات تیمی از انستیتوی والنوت کریک (Walnut Creek) کالیفرنیا به رهبری ادوارد روبین (Edward Rubin) است، کاملا سازگار است.
در اظهارات تیم روبین (Rubin) آمده است : "آخرین اجداد مشترک این دو گونه از انسان ها مربوط به 706 هزار سال قبل بوده و از 370 سال پیش از هم جدا گشته اند، هر چند حداقل 99.5 درصد از DNA این دو گونه مشابه یکدیگر است و بدون تغییر باقی مانده است."
در گزارش روزنامه Science اشاره شده احتمال اینکه بر روی این دو گونه از انسان ها اصلاح نژادی صورت گرفته باشد وجود دارد، اما گواهی بر این ادعا ارائه نشده است.
در موزه انسان های اولیه آلمان در نزدیکی غاری که اولین بقایای بشر غارنشین در ماه اوت سال 1856 در آن کشف شد، باستان شناسی به نام بربل آفرمن (Baerbel Auffermann) که نایب رئیس موزه نیز می باشد، در مورد نتایج اعلام شده اظهار داشته : "این امر که پابو (Paabo) و همکارانش به این سرعت به چنین نتایجی دست یافتند کاملا هیجان برانگیز است."
او می افزاید : "به هر حال نتایج اعلام شده توسط این تیم با کشفیات یک تیم باستان شناسانی که در حدود سی هزار سال پیش درگذشته اند، مطابقت دارد."
تحقیقات پیشین انجام شده در این زمینه تنها محدود به بخشی از DNA می شد که از مادران به ارث می رسید.در حالیکه تیم پابو (Paabo) با به کار گیری تکنیک های جدید در پی کشف کامل DNA است.
اعضای این گروه از بررسی 70 قطعه استخوان و دندان که از حفاری های اروپا و آسیا به دست آمده، 6 قطعه را جهت بررسی انتخاب نمودند و از آنها جهت ساخت مجدد یک میلیون جفت DNA استفاده نمودند.
آفرمن (Auffermann) همچنین متذکر شده که DNA به تنهایی نمی تواند پاسخگوی تمامی سئوالات در این زمینه باشد، از جمله اینکه نسل بشرغارنشین دقیقا از چه تاریخی منقرض شده و آیا این انقراض به شرایط آب و هوایی ارتباطی داشته است یا خیر؟
لازم به ذکر است که کلمه "Neanderthal" به گونه ای از انسان های غارنشین اطلاق می شود که از تنگه ای به همین نام در رود Duessel در غرب آلمان مشتق شده است.